Автор: Корали Шоб, liberation.fr Следвайте Гласове в ТелеграмИнтензивното земеделие е главната причинаЗа

...
Автор: Корали Шоб, liberation.fr Следвайте Гласове в ТелеграмИнтензивното земеделие е главната причинаЗа
Коментари Харесай

Една четвърт от птиците в Европа са изчезнали за близо четиридесет години

Автор: Корали Шоб, liberation.fr Следвайте " Гласове " в Телеграм

Интензивното земеделие е основната причина

За първи път обстойно проучване демонстрира въздействието на торовете и пестицидите върху заличаването на популациите от птици в Европа. Според откривателя Венсан Девиктор се постанова незабавно да преосмислим метода ни на произвеждане на храна.

Популацията на кралското врабче е спаднала със 75 %

Този път нямаме право на подозрения. Интензивното земеделие е сигурно главната причина за поразителното изгубване на птиците в Европа, чиито популации са намалели с 25% за близо 40 години, като процентът на намалелите типове в земеделските региони е 60. Това е главното умозаключение на най-обширното и изчерпателно проучване на птиците в Европа до през днешния ден, оповестено на 15 май в научното издание Pnas. Според еколога и началник на проучването Венсан Девиктор, съавтор на труда, се постанова незабавно да преосмислим настоящия ни метод на произвеждане на храна.

- По какво направеното от вас проучване се разграничава от предходни писания, касаещи изгубването на птиците в Европа, в това число и във Франция?

- Това е най-голямото систематизирано разглеждане на въпроса, обхващащо цяла Европа, и е плод на групово изпитание без казус. Петдесет откриватели събраха данните от 37-годишен интервал от 20 хиляди места за екологично наблюдаване на 170 разнообразни типове птици в 28 европейски страни. Те съпоставиха голям брой точки, свързани с човешката активност (еволюция на климата, урбанизация, горски действия и аграрни практики), като за първи път квантифицираха и йерархизираха тяхното влияние върху популациите на птиците.

- Резултатите са плашещи – 20 милиона птици са изчезнали на половина от година на година в Европа през последните 40 години...

- Да, главозамайващо е. Това е равно на минимум 800 милиона птици от 1980 година. Дори и за един откривател е шокиращо. Има някои типове, чието отмиране смятах, че се е забавило. Уви, това не е по този начин. Популациите на домашното врабче да вземем за пример са паднали с 64 %, има риск то да се трансформира в рядка птица. Някои екосистеми са по-засегнати от други – до момента в който броят на горските птици е намалял с 18% за 40 години, тази цифра стига до 28% за градските птици като лястовиците и бързолетите и скача до 57% за полските птици. Измежду последните попада жълтокоремното врабче от семейство врабчови, чиито представители са намалели със 77% в Европа. Същото е и при червеногушата чучулига. Бореалният синигер е намалял със 79%, а свирецът – с 53 %....

Намаляване на полските птици в Еропа (графика)

 

- Пощадени ли са някои типове птици?

- Единствените, които се оправят относително добре, са тези, които избират горещината. Глобалното повишение на температурите визира най-вече типовете, които избират студа, с 40% понижаване против „ единствено “ 18% за топлолюбивите. Популацията на меланоцефалния свирец или на пчелояда, които обичат горещината, се е повишила леко, възползвайки се от намаляването на останалите.

- За първи път ли се прави проучване, показващо отговорността на първо място на развитите аграрни практики за това изгубване?

-  В този мащаб, да. То демонстрира систематичния аспект в Европа на отрицателното и преобладаващо влияние на интензивните аграрни практики. Популациите на птиците страдат от най-разнообразни типове напън, само че нашата работа откри, че преобладаващият отрицателен резултат идва от нарасналото количество торове и пестициди на хектар. Те са довели до намаляването на голям брой птици, най-много всред инсективорните (насекомоядни – б.пр.) Това понижаване е симптом за дълбока екологична деградация. Определени типове, хранещи се с инсекти, само че без да са безусловно от аграрни региони, страдат от изгубването на насекомите, обвързвано най-много с интензивното земеделие. Такъв е казусът със сивата мухоловка, чиито популации са намалели с 63% в Европа – тя обича горските местности, само че не намира задоволително храна.

- Някои хора акцентират виновността на котките, да вземем за пример...

- Котките имат несъмнено оправдание. По-голямата част от изследваните тук типове птици не живеят в градска или крайградска среда и не виждат котка нито един път през целия си живот. А и популацията на домашните котки не е се е нараснала с 40% за 40 години...

- Тази покруса визира ли в по-голяма степен Франция, тази огромна земеделска мощ?

- Франция се отличава като неприятен възпитаник. Цифрите са много ужасни. Популацията на полските птици във Франция е паднала с 43% за 40 години. И това са междинните числа, за кралското врабче, черноглавата овесарка и ливадния дърдавец заличаването доближава до забележителните 75 %... Те обичат дребните полски шубраци, които изчезват; има по-малко дупки, в които да си вършат гнездата, по-малко места, в които да се крият, да си почиват; и няма към този момент инсекти. Условията на живот са разрушени, средата е станала враждебна. Броят на горските птици пък е намалял с 19 %.

Франция е неспособна да поддържа биоразнообразието в земеделските си региони. Подобно на Германия, тя записва огромно повишаване в продажбите на пестициди. Повишил се е и броят на мегафермите от над 100 хектара, при нас те са с 12% повече, в сравнение с в 2005 година, до момента в който този на дребните ферми е понижен с 24 %. Нашият аграрни пейзаж става по-негостоприемен за биоразнообразието. Напоследък даже се заприказва за анулация на рестриктивните мерки за потреблението на най-опасните пестициди.

- Изчезването на птиците заплашва ли целостта на екосистемите?

- Това, което прави една птица в дадена екосистема, е прелестно. Тя яде и бива изяждана. Пренася също и доста материали, зърна. Множество типове мигрират. Птицата е един доста прекрасен основател на връзки. Какъв би бил светът без птици? Песента на коса напролет или срещата на дете с червеношийка в гората превъзхождат всякаква друга допустима изгода. Ние сме се отправили непосредствено към една Мълчалива пролет, каквато е разказана от американската биоложка Рейчъл Карсън в нейната известна книга преди към този момент шейсет години.

- Това има ли влияние върху нас, хората, върху нашето общество?

- Да. Ние сме едни огромни птици. Ако има пестициди в питейната вода и в случай че почвите са нечисти, това не е добре. Чувствам се задоволително покрай птиците в това отношение. Трябва да се безпокоим за влошеното здраве на жителите на селските региони.

- Какво препоръчвате, с цел да се ограничи тази обстановка?

- Аз не съм агроном и най-много не съм тук, с цел да изяснявам на земеделците какво би трябвало да трансформират в практиките си. Но можем да си задаваме въпроси за използването на публичните средства и за огромните европейски политики в това отношение. Ще би трябвало да преразгледаме идеологията, която е превзела земеделието след края на Втората международна война – рандемана на един хектар, огромните ферми, износа, конкурентността и други сходни. Земеделците го знаят от дълго време. Но в земедлската политика има доста ясна липса на упоритост. Биоземеделието да вземем за пример не заема повече от 8% от земеделската земя в Европа. Има проблем с прокарването му, има сили, които се съпротивляват, лобита. Климатът също става все по-напрегнат, с появяването на засушавания.

Промяната на производството е въпрос на надживяване на самия аграрни модел. Защото, унищожавайки биоразнообразието пестицидите по никакъв метод не защищават планетата, в противен случай, те убиват опцията за култивирането ѝ. Съществува доста мощна връзка сред съществуването на биоразнообразие в положително здраве и рентабилността на културите в дадения бранш. Има известна подигравка: убивайки биоразнообразието, индустриалното земеделие, захранвано с химикали, се саботира.

- Вече от доста години се знае, че индустриалният модел е нездравословен, само че нищо не се случва. Какво очаквате от това проучване като следващ сигнал за паника?

- Не е напълно нищо – доста земеделци се интересуват от другите възможности. Някои вземат участие в опазването на биоразнообразието в личните си земи, виждаме резултата от промяната на практиките върху наличието на опрашителите. Между земеделието и екологията няма опълчване, таман противоположното.

Инфо: liberation.fr

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР